Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Το καλοκαίρι της υπομονής: Από την πειραματική στη μαζική παραγωγή πλιθιών!

Έχουμε λοιπόν κατασκευάσει ξύλινο σκελετό και στέγη και έχουμε περάσει το καλοκαίρι παράγοντας πλιθιά κάθε σαββατοκύριακο. Δηλαδή, ένα συνεργείο 4 ατόμων έκανε τα εξής:
1) κοσκινίζαμε το χώμα, αναμιγνύαμε το μίγμα σε κ.β. αναλογίες ξηρών υλικών (άμμο, χώμα εκσκαφής, χώμα κεραμοποιίας) στο χώρο ανάμιξης
2) στη μπετονιέρα ανακατεύαμε με άχυρο και νερό παράγοντας το υγρό μίγμα
3) ρίχναμε το μίγμα στο καρότσι και ξεκολλάγαμε ότι είχε απομείνει στα τοιχώματα του κάδου ανάμιξης
4) μεταφέραμε το μίγμα και χυτεύαμε τα πλιθιά στο χώρο παραγωγής
5) καθαρίζαμε εργαλεία, καλούπια, κάδο και καρότσι και επαναλαμβάναμε τη διαδικασία.

Η βασική μεθοδολογία, όπως την περιγράψαμε παλιότερα ως συνδυασμό θεωρητικών γνώσεων και εκπαιδευτικής εμπειρίας σε πρακτικά εργαστήρια (στην Ελλάδα και στην Ινδία), πλέον μπολιάστηκε από σαββατοκύριακο σε σαββατοκύριακο από τη δική μας εμπειρία και παρατήρηση. Έτσι μεταβάλαμε την αναλογία ξηρών υλικών, την αναλογία νερού στο υγρό μίγμα, τον τρόπο ανάμιξης, αλλά και τον τρόπο χύτευσης, τα εργαλεία χύτευσης και την οργάνωση του εργοταξίου. 


Ο τρόπος ανάμιξης του ξηρού μίγματος και με το χέρι, όχι μόνο με φτυάρι


ο χώρος ανάμιξης

Ο χώρος παραγωγής πλιθιών σε σκιά και επίπεδη επιφάνεια
Χειρονακτική συμπίεση του μίγματος

Διάστρωση και επιπέδωση της άνω έδρας

Προσεχτικό χτύπημα του καλουπιού

Οοοπ! Προσεχτικό ξεκαλούπωμα

Voila! Άλλη μια 4άδα από πλιθιά έτοιμα για ωρίμανσηΑυτή η διαδικασία του σαββατοκύριακου είναι μόνο η μισή δουλειά της ... υπομονής. Γιατί στο ενδιάμεσο διάστημα 1 εως 2 βδομάδων από την μια παραγωγή ως την επόμενη έπρεπε να φροντίζουμε τα νωπά πλιθιά να ωριμάσουν. Δηλαδή να σκληρύνουν σταδιακά αναπτύσοντας αντοχές, αλλά όχι ρηγματώσεις από την απότομη αποβολή υγρασίας, γι' αυτό χρειάζονται σκίαση, γύρισμα από την κάθε πλευρά τους και γενικώς... ντάντεμα σε προστατευμένο χώρο.


Τα "ωριμα" πλέον πλιθιά στέκονται στο ύψος τους


Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, τα έτοιμα πλιθιά πρέπει πλέον να αποθηκευτούν στο στόκ μας σε παλέτες, πρίν ξεκινήσουμε με την επόμενη παρτίδα παραγωγής και να προστατευθούν έναντι βροχής, ανέμου, ήλιου και εδαφικής υγρασίας σε παλέτες. Γιατί αν και αρκετά σκληρά για να τα μεταφέρουμε και να τα βάζουμε το ένα πάνω στ' άλλο, η διεργασία ανάπτυξης αντοχών τους συνεχίζεται και η ώρα τους να χτιστούν δεν έχει φτάσει...

Παλέτες με μόνωση και κάλυψη για στοκάρισμα των ωμοπλίνθων

Εξασφαλισμένη η σοδειά, πάμε για την επόμενη παρτίδα παραγωγής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου